U kategoriji Blace, Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

  PROKUPLJE- U prokupačkoj Gimnaziji, danas, 15. maja, počelo je prijavljivanje za upis učenika u specijalizovano informatičko-tehnološko odeljenje, koje će trajati do petka 17. maja.

  Prema rečima direktora ove Škole, Dragoslava Minića, prijavljivanje se obavlja u prostorijama škole od 9 do 14 sati.

  -Odeljenje će imati od 15 do 20 učenika, a prijemni ispit će biti održan u Nišu, u Školi „Bora Stanković“, 2. juna, o čemu će učenici moći da se obaveste i u našoj Školi, rekao je direktor Minić i pozvao učenike osmog razreda da se opredele za ovo zanimanje, jer je razvoj IT sektora jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije.

  On je naveo da je, prema podacima Narodne banke Srbije, IT sektor jedan je od najperspektivnijih, sa godišnjim rastom izvoza od 20 odsto u poslednjoj deceniji, ali da Srbiji u ovom trenutku nedostaje oko 15.000 IT stručnjaka.

  -Broj specijalizovanih IT odeljenja je povećan u toku prošle školske godine skoro pet puta, na 44 odeljenja u 36 gimnazija širom Srbije. Ovaj rast broja odeljenja je omogućio da više od 800 učenika pohađa nastavu u specijalizovanim IT odeljenjima i time poveća kompetencije iz računarstva i informatike. Odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku jedan su od načina na koji obrazovni sistem nastoji da odgovori na potrebe tržišta rada. Specijalističkim obrazovanjem srednjoškolaca, koji imaju izražene digitalne kompetencije, povećava se kvalitet studenata IT smerova različitih fakulteta, naglasio je direktor prokupačke Gimnazije.

  Digitalna pismenost, poznavanje programiranja i baza podataka, koje će učenici steći u IT odeljenju, biće važne za njihov dalji razvoj. Pored fakulteta koji školuju IT stručnjake, maturanti tih odeljenja mogu da nastave studije i u drugim oblastima i tako probiju put ka digitalizaciji u poljoprivredi, zdravstvu i energetici.

  Zahvaljujući znanju i digitalnim sposobnostima, ovi učenici mogu odmah po završetku srednje škole da postanu deo inovativnih start-ap kompanija. Učenici koji su završili gimnazijska IT odeljenja svoje znanje, veštine i stavove su već uspešno iskazivali na konkursima koje su raspisivale telekomunikacione kompanije. Naročito su velike uspehe pokazali u veb-dizajniranju i kreiranju aplikacija za mobilne telefone.

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=466241