U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

  ŽITORAĐA-  Turistički potencijal opštine Žitorađe ogleda se pre svega u lovnom turizmu. Zastupljena je sitna divljač, zec, jarebica, fazan… Jarebica je privukla veliki broj gostiju iz inostranstva. Od kako je osnovana međunarodna škola za dresuru pasa 2005. godine u Žitorađu dolaze gosti iz Češke, Rumunije, Rusije, Grčke a najviše iz Italije. Italijani su prepoznali turistički potencijal opštine Žitorađa i rešili da investiraju.

  – Vrši se dresura pasa i svake godine u jesen i na proleće dolazi veliki brij gostiju kako bi dresirali svoje pse za lov. U sklopu same škole postoji dreser. Ima smeštajnih kapaciteta na teritoriji opštine, ali nisu dovoljni da prime veliki broj gostiju. Italijani su rešili da investiraju u hotel pa je pre par dana krenula izgradnja u Badnjevcu-kazao je za televiziju Happy Ivan Stanojević, predsednik opštine Žitorađa.

  Stanojević je pojasnio da opština organizuje više manifestacija, između ostalih Bostanijadu u Pejkovcu, koja je nadaleko poznata. Takođe je prepoznatljiva internacionalna likovna kolonija Koreni, koja se svake godine održava u Konjarniku i koju posećuje veliki broj gostiju iz inostranstva.

  Lovačko udruženje

  Lovačko udruženje “Miroslav Zlatanović -Mića” iz Žitorađe, gazduje lovištem “Arbanaška” ukupne površine 21.389 ha, od čega lovne površine obuhvataju 18.000 ha. Udruženje ima 200 aktivnih članova. Stalno gajene vrste divljači u lovištu “Arbanaška” su srna, divlja svinja, zec, fazan i poljska jarebica. Lovište u funkciji ima sledeće lovne objekte: 5 stabilnih čeka, 13 čeka na drvetu, 5 hranilišta za srneću divljač, 60 hranilišta za fazane i poljske jarebice, 4 solišta, 2 pojilišta i prihvatilište za fazančiće površine 0,1 ha. Stručna služba ima upravnika lovišta -stručno lice i 2 lovočuvara, kojima pomaže 12 lovočuvara volontera.
  Lovni turizam je razvijen, naročito letnji lov prepelice, grlice i divljeg goluba.

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=466886