Učenik Vuk Ćirković pronašao dukat

KURŠUMLIJA- Prilikom lomljenja česnice u porti crkve Svete Trojice u Kuršumliji dukat je pronašao Vuk Ćirković, učenik IV razreda OŠ ”Miloje Zakić”. Česnicu kao i svake godine pripremila je  pekara „Tri brata“ a dukat je  darovao  Gordan Milanović.

Inače, Badnji dan,  je poslednji dan božićnog posta i tada se završavaju poslovi oko pripreme doma i hrane za najradosniji hrišćanski praznik rođenje Isusa Hrista, Božić. Badnjak koji su uveče pali na kućnom ognjištu, kao simbol svetlosti i toplote koja greje i zbližava ukućane, preliva se vinom i premazuje medom. Pod kuće se posipao slamom da bi se dočarala pećina u Vitlejemu u kojoj se rodio Hrist, a postavlja se i bogata, posna večera.

Božić je porodični praznik i slavi se u kući I čeka položajnik.  Svi koji su tokom godine bili u svađi, trebalo da se izmire i oproste uvrede. Mesi se  česnica.U česnicu se stavlja novčić koji simbolizuje dar novorođenome Hristu, a veruje se da će onaj u čijem komadu bude novčić, naredne godine biti srećan.

Inače, osim Srpske pravoslavne crkve, Badnji dan 6. januara, I Božić 7.januara, slave Ruska i Gruzijska pravoslavna crkva, beloruski i ukrajinski pravoslavci, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.


Share Tweet Send
0 Komentara
Učitavanje...