udari-vetra-su-posebno-opasni-za-ovu-grupu-ljudi:-kisobran-slobodno-ostavite-kod-kuce-ali-bez-ove-stvari-ne-izlazite

23.04.2019. 10:45

Ako ste se taman obradovali proleću i lepom, skoro letnjem vremenu, jutros ste se sigurno neprijatno iznenadili.

Pazite se vetra ovih dana Foto: Profimedia

Udari vetrova od jutros nerviraju sever Srbije, a posebno su na udaru Banat i Pomoravlje, gde je na snazi narandžasti meteo alarm sa udarima vetra većim od 85km/h, što znači da su moguće i štete na stambenim objektima, problemi u transportu i mnogi slični problemi. Nije ni u Šumadiji, Bačkoj, Beogradu, Sremu a ni Istočnoj Srbiji bolja situacija. Tamo je na snazi žuti meteo alarm, a opasnosti su manje-više iste.

Sudeći po vremenskim najavama, ovaj vetar zadržaće se još par dana, a iz RHMZ poručuju da ovo vreme nikako ne pogoduje srčanim bolesnicima i osobama sa psihičkim smetnjama. Raspoloženje će većini biti promenljivo i moguće su meteoropatske reakcije u formi nervoze, glavobolje i bolova u kostima, naročito kod stanovnika košavskog područja. Tako će biti sve do kraja nedelje, a evo šta možete da uradite da pomognete sebi.

KAKO DA SE ZAŠTITITE?

– Na udaru su najviše pacijenti sa psihičkim tegobama, naročito dan pred prvi udar vetra, kada simptome anksioznosti i depresije osećaju svi, čak i oni koji generalno nemaju problem sa psihičkim tegobama. U principu, jedino što može da se posavetuje i njima, kao i svim hroničnim bolesnicima, jeste da se ne izlažu naporu i ne napuštaju kuću ukoliko ne moraju a da ukoliko i moraju, što manje vremena provode na otvorenom – savetuje za “Žena.rs” dr Branka Grujić, dodajući da, budući da je po ovakvom vetru kišobran beskorisan, glavu i uši obavezno zaštitite nekom kapom. Svakako, obratite pažnju i da unosite dovoljno tečnosti.

Uz to se savetuje da kod kuće uradite neke lagane vežbe, ali i da preskočite lift, kako biste time omogućili malo kardiovaskularnog treninga koji će vam prijati.