ujutru-jedva-ustajete-iz-kreveta-i-ceo-dan-ste-pospani-evo-sta-vam-se-zaista-desava-i-kako-da-to-sredite

Zašto se javlja prolećni umor i šta možemo da učinimo da ga lakše prevaziđemo, kad već ne možemo da ga izbegnemo, pitali smo prof. dr Vesnu Srećković Dimitrijević, endokrinologa.

– Razlozi za osećaj umora, bezvoljnosti i lošeg osećaja koji imamo na početku proleća najčešće su u vezi s načinom života koji smo vodili tokom zime. Nepravilna ishrana, bogata zasićenim masnoćama životinjskog porekla, kao i smanjena fizička aktivnost dovode do gojenja, koje je udruženo sa povećanjem masnoća u krvi, porastom krvnog pritiska i sve češćim povišenim vrednosti šećera u krvi, ali i s umorom – objašnjava doktorka Srećković Dimitrijević.

I drhtavica je zbog pihtija i čvaraka

Mi ne možemo ni da zamislimo praznike i zimske dane bez sarme, podvarka, pečenja, pihtija, čvaraka, kulena, masnih sireva i gibanice jer to je naša tradicionalna hrana, koja je zimi najzastupljenija. Ako tome dodamo i slatkiše, torte, kolače, slatke napitke, onda ne treba da se čudimo zašto smo umorni, gojazni, depresivni i dekoncentrisani.

– Pošto smo navikli na veću količinu jače, masnije hrane i slatkiša, dešava se da dobijamo napade gladi praćene drhtavicom, hladnim preznojavanjem, mučninom, a ponekad i zamračenjem pred očima. Sve to ukazuje na pad šećera u krvi, koji često viđamo kod gojaznih osoba, a mogu predstavljati uvod u dijabetes ako ne smršamo – upozorava doktorka Srećković Dimitrijević.

Ne oklevajte ni časa, već se svakog dana šetajte najmanje sat vremena brzinom od pet kilometara na satFoto: Profimedia

Ne smemo da zaboravimo ni kretanje kao glavnu fizičku aktivnost.

– Krećite se kad god možete, najmanje sat vremena dnevno brzinom od pet kilometara na sat. Kretanje će nam omogućiti bolji metabolizam i podstaći će gubitak kilograma.

Hodanjem se luče hormoni sreće

Važno je naglasiti da se hodanjem luče i hormoni sreće, što može pojačati našu potrebu za ovim vidom rekreacije.

Zato ustanite iz fotelja, ugasite televizor, izađite na svež vazduh i pomozite svom organizmu da prebrodi umor i bezvoljnost. Neka vam hodanje zameni potrebu za slatkišima i drugom nezdravom hranom.

Pešačenje je dobro zato što:

* utiče na celokupno mentalno zdravlje

* usklađuje mišiće nogu, stražnjice i stomaka

* poboljšava zdravlje srca i snižava pritisak

* digestivni sistem bolje radi

* popravlja raspoloženje

* kontroliše težinu

* daje snagu kostima

* smanjuje rizik od dijabetesa

* poboljšava zdravlje pluća