UMESTO MALČANSKOG BERBERINA, UHAPSILI LAŽNJAKA?

Odmah nakon vesti o hapšenju „malčanskog berberina“ Fejsbuk su prepravile fotografije poređenja dva lica. Čak i potpunom laiku je jasno da su oni mnogo različiti, posebno je ta razlika vidljiva u kosi.

Pravi, prema onim fotografijama koje su se viđale u medijima bio je prilično proćelav, dok ovaj uhapšeni od danas ima bujnu kosu.

-Znaš šta, meni je ovo mnogo sumnjivo, pogledaj mu samo oči, nisu razrooke, niti spuštene, mnogo se razlikuje- prokomentarisala je danas jedna moja prijateljica.

Uopšte u čitavom ovom strahotnom slučaju od početka je sve išlo polulažno. Te u vikendici majke pronađena devojčica, te nove patike, a sada posle mnogo dana uzaludno potrage i panike među stanovništvo, možda je vlast odlučila da spusti loptu i umiri građane i da im ono što žele…. Nije prvi put, zar ne? 

Da stvar bude još veća, mi smo uporedili te fotografije preklapanjem a i programima za porepoznavanje lica. Fotografije koje su se nalazile na svim sajtovima (sa vaše leve strane) u opšte nema sličnosti sa onim videom kao i ostalim fotografijama koje su mediji objavili.

Uglavnom, okrenuli smo se veštačkoj inteligenciji i zartražili pomoć od računara, i programa koji je posebno pisan za prepoznavanje lica. U taj program smo ubacili i prethodnu fotografiju koju su mediji skoro mesec dana ponavljali svakog dana i došli smo do saznanja, da čak i neke od njegovih drugih fotografija nemaju nešto veliku uspešnost u poklapanju! Program koji nam pomaže da uradimo prepoznavanje lica i sličnosti je doneo zaključak da su fotografije (lice) iste samo u 40.25% što znači da verovatno i nisu iste soobe.

Naše istraživanje se ovde sigurno ne završava, jer nije potpuno! Jer postoji mogućnost da je program pogrešio, Dodajemo njegove posdlednje 3 fotografije koju su svi mediji preneli danas i shvatamo da program funkcijoniše savršeno, medjutim sve fotografije koje su mediji objavili su pogrešne!

Čak šta više sa poslednjom fotogradijom koju su objavili nema nikakvog podudaranja.

Postavljamo sami sebi pitanje, da li je i ovo jedno od nameštenih hapšenja i skretanja pažnje diktature sa nekih glavnih i važnijih tema?

Pisali smo već kako priče kruže.

Share Tweet Send
0 Komentara
Učitavanje...