umorni-ste-i-bezvoljni-to-nas-samo-boli-prolece

– Ne postoji sto odsto provereno objašnjenje šta se to dešava s nama prvih prolećnih nedelja. Medicina kaže da je reč o privikavanju organizma na vremenske promene. Misli se pre svega na to što je dan duži, te na promene u atmosferskom pritisku, temperaturi i vlažnosti vazduha – kaže naša sagovornica.

Šta nam je činiti? Što više vitamina, puno
tečnosti, dovoljno sna i šetnjaFoto: Profimedia

I sami smo deo prirode

Ona dodaje da nas to organizam podseća da smo i sami deo prirode, na šta ponekad zaboravimo. Sasvim je, znači, normalno što na promene u prirodi biološki reagujemo.

To što patimo od nedostatka energije velikim delom treba pripisati i zimskom načinu života. Znate i sami – slabo ste se kretali, jednolično hranili. Jelovnik vam se svodio na visokoprerađenu hranu s malim količinama sirovih namirnica i vitamina, a s dosta masti i šećera.

Zbog svega toga organizam u proleće uđe iscrpljen i s malo energije, koju valja nadoknaditi. Ali kako?

Pre svega tako što ćemo jesti upravo ono što nam je zimus falilo – što više zelene sirove hrane pune vitamina. Da treba da pijete puno tečnosti, to se podrazumeva. Dosta ljudi, kaže naša sagovornica, energiju pokušava da nadoknadi kaloričnom hranom, pa posežu za slatkišima. To, naravno, nije dobro.

Nekako s proljeća
novine su pune tekstova
o prolećnom umoru.
A jeste li bar neki savet
primenili? Pokušajte!Foto: Profimedia

Traje najviše mesec dana

Pravo rešenje za umornu dušu i telo jeste da se ponovo pokrenemo. Zato neka svako odabere fizičku aktivnost koja mu najviše prija i opušta ga. A za sve važi savet: šetajte i osećaćete se i psihički i fi zički bolje.

Sledeće što možete da uradite za sebe jeste da dovoljno spavate. Kad god ste u prilici, odspavajte malo popodne, a uveče ležite malo ranije nego zimi.

– Idite u krevet bar sat-dva pre ponoći jer san u te sate najbolje odmara i okrepljuje organizam – savetuje Nevena Kličković.

Normalno je da simptomi prolećnog umora traju nekoliko nedelja, najviše mesec dana. Međutim, ako je osećaj nemoći i isrpljenosti

baš jak od mesec dana, valjalo bi otići lekaru jer to može da ukazuje na poremećaj nivoa šećera u krvi, pad gvožđa ili bolesti

štitne žlezde. i produži se na više od mesec dana, valjalo bi otići lekaru jer to može da ukazuje na poremećaj nivoa šećera u krvi, pad gvožđa ili bolesti štitne žlezde.