uvek-doterane,-deca-im-uredna-i-vredna,-a-u-spajzu-domaci-dzem-i-slatko-u-cemu-je-tajna-zena-koje-jednostavno-sve-stizu?

Idu nam na živce, jer ne možemo da shvatimo kako one to sve postižu – da budu posvećene i karijeri i porodici, uvek budu elegantne, redovono se viđaju s prijateljicama, a pride nađu i vreme da same spreme ukusnu zimnicu. Ma, kako im samo uspeva da satima uveče mešaju pekmez, a ujutro ne izgledaju nenaspavano?

No, nisu one zapravo nikakve mađioničarke, niti su po bilo čemu posebne – osim po tome da umeju pametno da iskoriste svoje vreme i pune su sitnih trikova koji im olakšavaju život. Jedan od njihovih tajnih caka tiče se upravo te famozne zimnice, odnosno spremanja slatkog i džemova.

Od jedne od njih saznali smo recept za fenomenalan džem od šljiva, koji se umesto na šporetu, sprema u rerni.

Džem od šljivaFoto: Shutterstock

Na tri kilograma voća ona stavi kilogram “Sunoko” šećera. Šljive “stenlejke” očisti, opere, osuši, pa ih iseče na polovine. Poslaže ih u pekač, pospe šećerom i ostavi ih da odleže. Kako kaže, što duže to bolje. Potom ih stavi u rernu da se peku na 185 stepeni. Dok se šećer ne otopi, smesu promeša svakih 5 minuta, a posle na svakih 15-20.

Kad šljive dovoljno omekšaju, izvadi jednu trećinu, izmiksa štapnim mikserom, pa ih vrati da se ukuvaju dok ne dostignu željenu gustinu. Njena tajna je da u pekmez pred kraj kuvanja doda decilitar i po ruma i malo limunovog soka.

U sterilisane tegle sipa vruć džem, a onda ih stavi u rernu na 100 stepeni, tek da se uhvati korica. Tegle prenoće u rerni, a sledećeg jutra joj samo ostaje da stavi poklopac i domaći džem poređa na police.

Otkrila nam je da na vrlo sličan način sprema i pekmez od dunja, s tim što na 2 kilograma voća stavi kilogram “Sunoko” šećera, 2 decilitra vode i dve kesice vanilin šećera.

U rerni je za samo dva sata uspela da spremi i fenomenalno slatko od krušaka, ali taj recept nije htela da nam otkrije.

Prati Žena.rs i na našim društvenim mrežama: Facebook, Instagram i YouTube.