uveseljavala-je-decu-sirom-sveta,-radila-za-male-pare,-a-umrla-je-potpuno-sama:-ovako-je-stvarno-izgledala-mama-iz-crtaca-„tom-i-dzeri“

04.08.2019. 07:56

Oni malo stariji se sigurno sećaju crtanog filma “Tom i Džeri” koji je obeležio detinjstvo mnogoj deci u našoj zemlji. Godinama smo gledali večitu borbu između mačke i miša, ali nikad nismo dobili odgovor na jedno pitanje – kako izgleda čuvena Mama.

Tom i Džeri Foto: screenshot

Epizodni lik u “Tomiju i Džeriju” je Mama. Žena afroameričkog porekla u čijem domu živi ozloglašeni mačak Tom. Ona ga hrani, mazi, pazi, ali nekad i opali metlom po glavi. Crtani film je aktivno prikazivan na televiziji preko 40 godina i nijednom nismo videli kako izgleda čuvena Mama. Nažalost, animirani lik nikad nije bio prikazan, ali zato znamo ko je joj je pozajmio glas i prema čijem liku je napravljena.

Mama je Lilijan Rendolf, američka glumica i pevačica koja je bila aktivna ne televiziji od 1930. godine, pa sve do poslednjeg dana života.

Lilijan RendolfFoto: Wikipedia

Lilijan je privukla pažnju holivudskih moćnika 1936. godine dok je bila angažovana kao pevačica na lokalnom radiju u Klivlendu. Baršunasti vokal je bio idealan za sinhronizovanje reklama i animiranih filmova.

Ceo život je posvetila karijeri kako bi sebi obezbedi novac jer je bila jako malo plaćena zbog epiteta afroameričke zabavljačice. Nikad se nije udavala i nije imala dece, iako je njen glas radovao decu širom sveta. Preminula je u 81 godini i jedina želja joj je bila da je sahrane sa sestrom za koju je bila jako vezana.