vazna-tema-na-pervol-fesn-viku-moda-mora-da-bude-odrziva

Za održivost mode ključno je poslovanje modnih kompanija, tekstilnih fabrika u našoj zemlji, uslovi rada u njima i stanje u cirkluarnoj ekonomiji.

Dan posvećen aktuelnoj problematici organizovan je na tri lokacije i imao je tri programske celine.

Na Akademiji del Luso održana su predavanja na kojima su Nataša Gligorijević iz Centra za održivi razvoj Srbije i Žaklina Živković iz Grupe za kreiranje javnih politika govorile o samom konceptu cirkularne ekonomije i prisutnima među kojima je bilo i studenata i dizajnera, objasnile kako da ga primene na svoje poslovanje.

Reč je imala i Aleksandra Marić iz globalnog pokreta “Fešn revolušn” koja je pričala o održivosti u modnom sistemu, ali i tome kako možemo da doprinesemo da bi se njeni principi brže usvojili.

Predavanje na Akademiji del LusoFoto: David Đorđević / Promo

U Kultnutnom centru Beograda organizovan je panel o uslovima u tekstilnim fabrikama u Srbiji. Učesnici su bili Mario Reljanović, vanredni profesor na Institutu za uporedno pravo, Bojana Tamindžija i Stefan Aleksić, iz međunarodne organizacije “Clean Clothes Campaign” i Ašok Murti, konsultant iz oblasti mode.

Tema zainteresovala publikuFoto: David Đorđević / Promo

Moderatorke su bile modne novinarke Dunja Jovanović i Marija Radaković.

“Ponosne smo što smo uspele da teme o uslovima rada i radnicama u fabrikama stranih brendova koje postoje u Srbiji prezentujemo u okviru tako velikog događaja kao što je Pervol Fešn vik. Nadamo se da će ove, malo drugačije modne priče zaživeti i među modnom publikom i da ćemo ove razgovore nastaviti u okviru daljih manifestacija”, istakla je Marija Radaković.

Nenad Radujević, direktor modnog studija “Klik” i autor Fešn vikaFoto: David Đorđević / Promo

Na kraju je usledila prezentacija novog modnog koncepta “Biro 354c”, dizajnerke i kostimografkinje Ane Trošić Trajković.

U pitanju je pionirski poduhvat na našim prostorima koji podrazumeva iznajmljivanje dizajnerskih komada s domaće modne scene i redizajn vintidž odeće.

Novi koncept mode u BeograduFoto: David Đorđević / Promo

“Čitajući ideju autorke i opis poslovanja Biroa, bila sam impresionirana izborom i koncepcijom poslovnog modela i kreativnih sredstva, kojima je jedna kompleksna zamisao prevedena u vrlo jednostavan i funkcionalan niz procedura. U održiv biznis uspostavljen na stubovima održivog razvoja”, izjavila je na otvaranju Biroa 354c dr Ksenija Marković Božović, samostalni stručni saradnik za međunarodnu saradnju na Fakultetu dramskih umetnosti.

Na otvaranju koncepta bili su dizajneri Jasmina Sanader, Danijela Biškup, Nevena Kragić, Budislava Keković i Tijana

Pavlov, Sara Jovanović i Jelena Svetličić.

Za organizaciju Dana održive mode bile su zadužene Dunja Jovanović i Marija Radaković, novinarke i autorke emisije “F.fm o održivosti u modnoj industriji” i Nataša Gligorijević, direktorka Centra za održivi razvoj Srbije.