vece-uoci-petrovdana-izvodi-se-jedan-stari-obicaj-sa-cvetom-petrovcem:-on-otkriva-kakvog-zdravlja-ce-biti-ukucani

11.07.2019. 16:29

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra slave Petrovdan, a veče uoči velikog praznika postoji jedan rasprostranjen običaj koji se i danas pamti.

Veče uoči Petrovdana najstariji ukućanon bere po cvet petrovca za svakog ukućanina Foto: Wikipedia

Petrovdan se smatrao kalendarskom granicom u godini, kao jedan od ključnih datuma letnjeg ciklusa praznika, i često se povezuje s Ivanjdanom. Obeležava promene u prirodi koje donose sledeće godišnje doba i hladnije vreme, a prati ga mnogo običaja od kojih se jedan izvodi uveče.

Naime, uoči Petrovdana najstariji ukućanin bere po jedan cvet petrovca za svakog u kući. Tako namenjene pobija ih u zemlju gde ih niko neće ni videti ni dirati. Sutradan, rano, kad ga niko ne gleda, odlazi da pogleda cvetove. Kome od ukućana cvet stoji pravo – biće zdrav; kome je klonuo – biće bolešljiv; kome je uvenuo – umreće.

KO SU BILI APOSTOLI PETAR I PAVLE?

Sveti apostol Petar je bio ribar koji je prvi izrazio svoju veru u Hrista i njegovo učenje, pripovedao je i stvorio neka od prvih uporišta nove vere. U narodu se veruje da Sveti Petar čuva stub na kome su Zemlja, nebeska slama (Mlečni put) i nebeski krst (sazvežđe Labuda) i da on ima ključeve od raja.

Sveti apostol Pavle je bio farisej, ali kada je upoznao Hristovo učenje, prihvatio ga je i postao jedan od njegovih najvećih propovednika i teologa. Obojicu je u Rimu pogubio car Neron.