veliku-povelju-zelena-planeta-dobila-planinka

Petočlani žiri, doneo je odluku: da se velika Povelja „ZELENA PLANETA“ za učinjeno dobro prirodi dodeli A.D. „PLANINKA“ iz Kuršumlije kao staraocu spomenika prirode „ĐAVOLJA VAROŠ“.
“Kada se AD „Planinka“ prihvatila starateljstva nad ovim zaštićenim dobrom od izuzetnog značaja, javnost je mnogo više saznala o „Đavoljoj Varoši“, njenim vrednostima i potrebi pre svega njene zaštite, očuvanja, ali i promocije, unapređenja i stvaranja preduslova da bude lakše dostupna posetiocima.
Za pohvalu su sve aktivnosti na sprovođenju plana razvoja kroz realizaciju brojnih pojedinačnih projekata, informativna i vaspitno-obrazovna delatnost, uspešna kandidatura za ulazak u grupu sedam novih svetskih čuda 2008.godine, kada je ceo svet saznao za „Đavolju Varoš“. Posledica svega toga je dolazak više desetina hiljada turista, posetilaca, ljubitelja prirode i znatiželjnika, svake godine.
AD „Planinka“ iz Kuršumlije je odličan staralac i dobar domaćin  spomeniku prirode „Đavolja Varoš“. Takođe, kao društveno odgovorna organizacija, od izuzetnog je značaja za opstanak i razvoj područja Lukovske Banje, Kopaonika i cele opštine  Kuršumlija”, navodi se u obrazloženju predsednika žirija, Branislava Markova.
Ovo priznanje, koje slovi za najznačajnije priznanje koje se u Srbiji dodeljuje za oblast ekologije  dodeljuje Društvo stručnjaka ekoloških nauka Srbije.
Pročitajte vesti iz: Kuršumlija Prokuplje