verica-jovanovic-ima-kucu-vrednu-milione-sve-je-cist-luksuz-dostojan-milijardera-a-onda-tamo-provede-samo-dve-nedelje-8211-evo-i-zasto

Radi se o opštini Vladimirci i selu Gomilica. Selo Gomilica je većinom godine zapušteno jer njegovi stanovnici su na radu u Nemačkoj. Većinom su to Romi gastarbajteri koji se u zavijač vraćaju leti, tokom godišnjeg odmora. Zato je Gomilica zapravo najbogatije naselje Roma na svetu.

Ovakve vile su u ova dva sela uobičajen prizorFoto: youtube

Vile koje ćete tamo zateći liče na omanje dvorce. Kičaste, ali ipak dvorce. Na kapijama vas, prirodno, čekaju verni čuvari u obliku gipsanih lavova, ptica, pasa i ostalih pripadnika životinjskog sveta.

Emisija „Eksploziv“ uradila je prilog o ovom živopisnom selu, a evo šta kažu stanovnici.

Petar ĐorđevićFoto: youtube

Petar Đorđević (71) je od 50 godina svog radnog veka 40 proveo za volanom kamiona, i to radeći kao gastarbajter u Austriji. Otišao je sa prvim talasom iseljenika koji se dogodio šezdesetih godina prošlog veka. Petar od tog vremena živi u Beču. Zasnovao je široku porodicu i njih 40 sada svakog leta obiđu svoje velelepno imanje u Gomilici, i to na svega par nedelja.

– Svašta sam preživeo u životu a sve što sam imao uložio sam u ovu kuću – kaže Petar koji je među prvima otišao iz Titove Jugoslavije na Zapad. On je povukao nogu, a uskoro je celo selo pošlo za njim.

Godine su provodili u radu i samo radu, a svaki dinar štedeli da bi ulagali u kuće u svom rodnom kraju. Uskoro je počelo takmičenje među gastarbajterima iz Gomilice – ko će izgraditi veću i spektakularniju vilu?

– Kad komšija gradi dva sprata, mogu i ja tri. To je bilo pravo takmičenje – potvrđuje Prodan Pavlović, meštanin koji je takođe učestvovao u toj trci.

NAdmetanje u broju spratova rezultovalo je ovakvim građevinamaFoto: youtube

Mnogo je vila u kojima svako od članova brojne porodice nema jednu, već i dve ili po tri zasebne sobe. Tu su i bazeni, desetine soba, ogromna dvorišta, preskup nameštaj – i sve to za tih par nedelja koliko će porodica provesti u selu.

Kraj Gomilice je i Jazovnik, u kome je situacija još veličanstvenija. Tamo se većinsko stanovništvo sastoji od nekoliko generacija gastarbajtera pa se meštani Gomilica i Jazovnika u šali hvale time da njihova dva sela vrede milijardu dolara, a pitanje je koliko je to zaista šala jer većina ljudi nema predstavu koliko su novca uložili u svoje vile.

– Kada bih to pretvorio u aktuelnu valutu, računica bi verovatno bila oko milion evra. Ja sam sada uvek ovde jer sam u penziji, a deca svrate po nedelju dana svakog leta, kada krenu na more – kaže Petar Đorđević (71), dodajući i da on i supruga uglavnom ne stignu ni da otvore i zatvore prozore u jednom danu. Tu je još i činjenica da na tolikoj kućerini stalno morate nešto da popravljate.

I Verica Jovanović ističe da godišnje provede u kući tri nedelje, a te tri nedelje potroši uređujući kuću.

– U tome mi prođe odmor, ali tako je to. Ako želiš nešto da imaš, moraš tako – kaže. Posle tog „odmora“ vraća se u Beč da radi. U Beču je podstanar, a u selu je čeka njena vila.

Da li biste vi pristali na ovakav život i robovanje vili u kojoj ne provedete ni mesec dana godišnje? To je pitanje koje sigurno svi gledaoci mogu da postave sebi, a šta vi kažete?