U kategoriji Blace, Doljevac, Društvo, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

  KURŠUMLIJA- U Pećancima, zaseoku sela Dedinac u opštini Kuršumlija, gradi se crkva. Izgrađen je temelj i zidovi a prema planu, do Svete Trojice kada selo slavi molitvu, crkva će biti stavljena pod krov, omalterisana iznutra i postavljena stolarija, kaže Milutin Đurić, ćlan crkvenog odbora.

   Milutin Đurić

  -Blagoslov za izgradnju dobili smo od Eparhije niške i radovi za sada dobro napreduju. Sve više ljudi dolazi na gradilište, okupljaju se, što je dobar znak, jer će crkva biti mesto okupljanja i saborovanja-kaže Đurić.

  Inače, radove za sada finansira Radoš Stojanović, nemački penzioner, rodom iz ovog sela, Đurićev brat po majci. U crkvenom odboru je i Goran Radojković  Đurko i on sa Đurićem organizuje posao.

  Pojašnjavajući da je ideju za gradnju crkve dao Radoš, Đurić kaže da je ona naišla na odobravanje svih meštana, kao i onih koji su ovde rođeni a žive u drugim mestima.

  -Crkvu gradimo na molitvištu gde se okupljamo na Svetu Trojicu a plac je poklonio Goran Todorović, koji živi u Nišu-pojašnjava Đurić.

  Inače, Radoš je još u detinjstvu maštao da u selu izgradi crkvu a najviše je o tome mislio kad je odlazio iz svog sela u beli svet. Taj trenutak nikada nije zaboravio i sada je rešio da to ostvari.

  Stolariju priprema Goran Todorović, oficir u penziji koji živi u Kragujevcu,kaže Đurić.

  -Radovi odlično napreduju. Međutim, da bi se crkva završila treba još novca. Predstoji uređenje fasade, freskopisanje, izrada ikonostasa, uređenje unutrašnjosti crkve. Zato upućujemo apel svima koji vode poreklo iz našeg sela ili iz ovog kraja, kao i svim ljudima dobre volje da pomognu izgranju prema svojim mogućnostima-kaže Đurić.

  Novčana sredstva mogu se uplatiti na tekući račun crkve Svete Trojice u Kuršumliji na broj:

  325-9500700032110-89 sa obaveznom naznakom -Za Pećance.

  Sve informacije potencijalni donatori mogu dobiti od članova crkvenog odbora na telefone:

  Goran Radojković Đurko 063 339 703

  Militin Đurić 063 19 69 165

  Inače, Prema Đurićevim rečima, crkva koja se gradi na ulazu u selo dočekivaće sve one koji stalno ili povremeno dolaze u svoje selo i  ispraćaće ih kada odlaze u svoje nove domove u drugim mestima.

  Izgradnja temelja:

   

   

   

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=467077