visnjari-nezadovoljni-otkupnom-cenom,-moguce-blokade-saobracajnica

Pred sam početak berbe oblačinske višnje, najrasprostranjenije i najpoznatije ratarske kulture u prokupačkim selima, voćari su nezadovoljni početnom cenom koja je pre dva dana najavljena na 50, juče 40, a danas kada je počeo otkup u Babinom Potoku i okolnim mestima, višnja se kako saznajemo „otima“ za 30 dinara. Cena koju najavljuju otkupljivači, voćarima ne može da podmiri ni najosnovnije troškove proizvodnje, a ono što ih još zabrinjava je i nepoznanica hoće li cena tokom berbe rasti ili padati, što, kako tvrde otkupljivači, zavisi od tržišta odnosno od ponude i potražnje.

Sinisa Stankovic, poljoprivrednik foto ljm

Iako je po oceni poljoprivrednih stručnjaka ovogodišnji rod oblačinske višnje mnogo kvalitetniji i mnogo bolji u odnosu na prošlu godinu, voćari smatraju da će i ove godine otkupljivači zaraditi na njihovom znoju, jer tvrde da tržište nije uređeno i dozvoljava monopolistima da ucenjuju proizvođače, a država ništa ne radi da ih zaštiti.

Zato proizvođači ne isključuju mogućnost i blokade saobraćajnica, ako, kažu, monopolisti u vidu otkupljivača smanje cenu tokom berbe.

Ne bi me začudilo da se ponovi prošla godina kada smo sa 40, spali na 25 dinara za kilogram višnje. To je nedovoljno da podmiri i najosnovnije troškove proizvodnje, a ako se uzme u obzir da se godinama urušava selo i poljoprivredna proizvodnja, onda ne znam koga čudi što su sela sve praznija, a mladi odlaze iz ovih sredina – kaže poljoprivrednik iz Stare Božurne Siniša Stanković.

On pojašnjava da je veliki problem naći berače koji svoje usluge naplaćuju po, kako tvrdi, „paprenim cenama“, pa su prošle godine za kilogram ubrane višnje tražili 15 do 20 dinara, što je bilo više od pola cene koju oni dobijaju prilikom prodaje. Naglašava da je realno da ove godine cena bude 80 do 100 dinara.

Samo proizvođače niko ne štiti. Čak su i berači zaštićeni, pa im se, kako čujemo, mora uplatiti i zdravstveno osiguranje dok su angažovani, što će dodatno povećati naše rashode. Kako će sve to funkcionisati, niko u selu do danas ne zna, ali kad se sve stavi na papir i podvuče crta, mi ćemo i ove godine biti na gubitku, jer je u međuvremenu sve poskupelo, od đubriva, preparata za prskanje, do goriva – dodaje Stanković.

I pored više pokušaja kod nekoliko otkupljivača da daju komentar na cenu i eventualno odgovore hoće li ona biti povećana ili smanjena tokom berbe, niko nije želeo da komentariše, bar ne javno, ističući da cenu određuje tržište, a ne oni.

Inače, višnja je, uz šljivu, najzastupljenija kultura na teritoriji Prokuplja i zasađena je na površini od oko 2. 000 hektara.