U kategoriji Blace, Doljevac, Društvo, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

  PROKUPLJE- Visoke strukovne škole iz Leskovca, Prokuplja i Bujanovca će ubuduće činiti Akademiju strukovnih studija Južne Srbije, čije će sedište biti u Leskovcu.

  Sedište akademije u Leskovcu

  Formiranje akademije bi trebalo da dovede do kvalitetnijeg obrazovanja, ali i do bolje finansijske kontrole strukovnih škola. Kako je najavljeno, postojeće ustanove će izgubiti status pravnog lica i postaće katedre novoformirane Akademije u kojoj će se – posle konsultacija sa matičnim institucijama – donositi i odluke o smerovima, te broju upisanih studenata.

  Konkretno, novu Akademiju strukovnih studija će činiti Visoka poslovna škola strukovnih studija i Visoka tehnološko-umetnička škola strukovnih studija iz Leskovca, Visoka škola za vaspitače iz Gnjilana sa trenutnim sedištem u Bujanovcu, kao i Visoka poljoprivredno-prehrambena škola strukovnih studija iz Prokuplja. Za vršioca dužnosti predsednika Akademije je imenovan profesor Dušan Trajković, a sedište ustanove će biti u zgradi nekadašnjeg Centra za ekonomiku domaćinstva pod imenom “Danica Vuksanović”.

  Predsednik Saveta za reformu visokih strukovnih škola prof. dr Branislav Jeremić tvrdi da otpuštanja profesora neće biti.

  – Samo ćemo pregrupisati postojeće potencijale, da bi u prvi plan došli kvalitetni predavači, a reforma bi trebalo da dovede i do racionalnijeg trošenja novca – precizira Jeremić i dodaje da će sistem biti sličan onom na univerzitetima i fakultetima, iako Akademija “pokriva” manje polje nauke i struke.

  VPPS Prokuplje

  Nije izostao ni kritički osvrt na dosadašnje rukovođenje visokim strukovnim školama, pa će ubuduće svaki od profesora moći da radi samo ono što je na nivou njegovih kompetencija i dosadašnjih rezultata. Svi započeti projekti će biti nastavljeni i završeni, a sve ostaje isto i kada je reč o studentima. Oni će nastavu pohađati u dosadašnjim objektima, upis će se odvijati kao i dosad, s tim što će – do formiranja Saveta – Akademijom upravljati privremeno telo sačinjeno od pet članova.

  REFORMA

  LANjSKOM reformom visokih strukovnih škola koju je usvojila Vlada Srbije je predviđeno da od 47 takvih obrazovnih institucija u Srbiji, bude formirano 13 akademija: četiri u Beogradu, dve u Novom Sadu, te po jedna u Kikindi, Nišu, Kragujevcu, Kruševcu, Leskovcu, Užicu i Leposaviću.

  (Izvor Večernje novosti)

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=467577