U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

  PROKUPLJE- Navečerje slave Sveti Prokopije obeležile su sveta arhijerejska liturgija koju je u crkvi sa imenom zaštitnika grada Prokuplja, u prisustvu gradonačelnika Aleksandra Simonovića sa saradnicima, predstavnika grčkog grada Seresa i mnogobrojnih građana održao vladika niški Arsenije sa sveštenstvom topličkim.
  Nakon svečane liturgije, ulicama Prokuplja prošla je slavska litija, u kojoj su pored visokih predstavnika crkve i Grada, uvaženih inostranih gostiju, predstavnika Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova bili i mnogobrojni građani Prokuplja.

  Litija se kretala glavnom prokupačkom ulicom, a pratili su je miris tamjana, pesma crkvenog hora i zvona sa zvonika crkve Svetog Prokopija.
  U koloni, uz predstavnike vojske i policije,koji su nosili crkvena znamenja, kretala su se i deca u narodnim nošnjama,u čijim rukama su okićene cvećem bile ikone Svetog Prokopija i drugih svetaca.
  Po završetku ove veličanstvene litije, u porti crkve Svetog Prokopija, gradonačelniku Prokuplja , predstavnicima bratskog grada Seresa i okupljenim građanima, obratio se vladika niški Arsenije. On je uz slavske čestitke, svima poželeo mnogo uspeha i zdravlja.
  Govoreći o Svetom Prokopiju, vladika Arsenije je citirao delove jevanđelja po Mateju, u kome je opisano žitije i stradanje Svetog velikomučenika Prokopija, po kome Prokuplje nosi ime.

  Najnovije:  Zorana Mihajlović obećala 2,6 milijardi za puteve u Topličkom okrugu


  -Hristova žrtva, njegovo velikomučeništvo, njegova prolivena krv na krstu, njegova žrtva za čitav ljudski rod simbol je mučeništva u kome se ogledaju sva buduća stradanja i mučeništvo kroz koje su se velikomučenici, kao što je bio i Sveti Prokopije, najbliže približili Bogu, kazao je vladika Aresenije.
  On je podsetio da seovaj velikomučenik, nekada rimski vojskovođa Neanije, upozoren od Hrista da ne ubija hrišćane, preobratio u hrišćanskog vernika i zavetovao Bogu na najveću žrtvu i stradanje za dobro hrišćanskog sveta i time zavredio i spasenje duše i večni život.


  -Vaša crkva i svetac na čijim moštima ona počiva, imaju neprocenjivu vrednost u hrišćanstvu jer su najsvetije naše crkve posvećene stradalnicima, svecima koji su svoju krv prolili štiteći narod, istakao je vladika Arsenije.
  On je ovom prilikom rekao da će Prokuplje, koga čuva i štiti Sveti Prokopije, zaštitnik grada , veoma brzo dobiti još jednu svetinju u kojoj će počivati mošti Svetog Đorđa i izrazio nadu da će crkva koja se zida u Prokuplju biti završena već naredne godine.
  Po završetku crkvenog dela navečerja slave Sveti Prokopije, sveštenstvo, predstavnici Grada Prokuplja i gosti prisustvovali su „Prokopovdanskoj akademiji“, na kojoj su najzaslužnijima uručene Plaketa Sveti Prokopije i zahvalnice.

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=469594