Vodopad Soko, skrivena lepota unutar tajanstvene Radan planine

  U kategoriji Kuršumlija, Poslednje Vesti, Reportaža.

  PROLOM BANJA- Nedaleko od Kuršumlije, stare srpske prestonice u začetku vladavine Nemanjića (Bele Crkve u to doba), nalazi se poznata turistička lokacija Prolom banja. Osim po prirodnim lepotama banja je poznata i po lekovitoj vodi koja pomaže u lečenju mnogih oboljenja, prevashodno bubrežnih i mokraćnih kanala.


  Da ne bih previše dužio o samoj banji, koja je već opšte poznata i na dalekom glasu, ovu priču počinjem zbog skrivenih lepota Radan planine, koja je ušuškala samu banju u njeno gnezdo. Naime, nekoliko kolometara od centra Prolom banje prema crkvi-brvnari Lazarici, koja ima takođe jako lepu priču i veliku duhovnu vrednost ovoga kraja, na pola puta se nalazi nekako skriveno i stidljivo mali putokaz koji pokazuje unutar šume sa natpisom ‘’Vodopad Soko’’. Zbunjen zbog tog saznanja krećem u nepoznato i pratim znakove. Ušavši  unutar šume, to je kao da ste kročili u neki novi svet, koji vam više liči na neku bajku nego na stvarnost koja se dešava oko vas.

  Pročitajte i…  Vitezovi nastavili pobednički niz

  Foto: vladica.artphotos

  Netaknuta priroda koja vas fascinira i oduševljava da se pitate ‘’gde je ovo bilo do sada’’, ’’kako za ovo niko ne zna’’. A onda shvatite surovu realnost i zaključite da je to priroda skrivala od nas jer je čovek sklon da ne ceni prirodu i ne poštuje ono što mu ona daje i da trebamo imati mnogo veću svest da čuvamo i cenimo to što nam je priroda podarila. Jer priroda bez nas može a da nije nje ne bi bilo ni nas.

  Jesenji oktobarski dani mu daju još dodatnu lepotu opalim lišćem koje vam pravi stazu i grane od prelepih šarenih boja koje samo priroda može napraviti. Sunce koje se stidljivo provlači između stabala i krošnji daje još dodatnu mističnost na putu do krajnje tačke. Prateći uzvodno planinki potok, koji je iznenađujuće bistine, stižem do junaka naše priče ušuškanom između stabala i velike stene. Tu je pokazao svu lepotu i potencijal koji se dugo skrivao od nas.
  Biser Radan planine i skriveni ponos Toplice koji treba otkriti…VODOPAD SOKO.

  Pročitajte i…  Blačani jesenji prvaci

  (Autor Vladica Vasić)

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=475418


  Share Tweet Send
  0 Komentara
  Učitavanje...