U kategoriji Blace, Poslednje Vesti, Reportaža.

  BLACE- Porodica Dragan iz blačkog sela Rašice počela je da se bavi proizvodnjom maline  2015. godine. Prvi malinjak podignut na nadmorskoj visini od 900 metara sada je u punom rodu a očekivani ovogodišnji prinos je oko osam tona.

  Porodica Dragan iskoristila je sve prirodne potencijale blačkog kraja i u delovima netaknute prirode, okruženim šumovitim proplancima podigla malinjak na površini od 70 ari.

  • Naš cilj je da ovde proširimo zasade pod malinom na oko 1 hektar površine, ističe Nenad Dragan dodajući da je na njihovom imanju zastupljena sorta crni vilamet koja se odlično pokazala u procesu organske proizvodnje koja je ovde zastupljena.

  Do malinjaka porodice  Dragan ne stiže se lako jer do njega nas vodi pet kilometara planinskog puta gde jedino terenska vozila mogu da prođu ali u ovom skrivenom predelu krije se pravi raj za organsku proizvodnju voća gde se uz malo tretiranja dobijaju zdravi i kvalitetni proizvodi voća.

  Dok čekaju da uzre plodovi organske maline i krene  prva ovogodišnja berba porodica Dragan privodi poslednje pripreme jer očekuju da će ona doneti kvalitetne i berićetne prinose.

  U rad na malinjaku uključeno je tri generacije porodice Dragan, a najmlađa Sara nam je pokazala i ostale prirodne darove kraja u kojem gaje maline, šumske jagode izuzetne krupnoće i slatkoće.

  Sve to govori u prilog tome da je imanje porodice Dragan, smešteno daleko u planini idealno za organsku proizvodnju i voća i povrća.

  Na površini od 20 ari porodica Dragan, tik uz malinjak sadi i krompir koji je prošle godine dao prinos od tri tone a ovaj krompir izuzetnog kvaliteta i proizveden bez ikakvog tretiranja odplatio je i jedan deo troškova u procesu proizvodnje malina.

  Obilazeći ovaj, organski zasad malina zamenica predsednika Opštine Blace Suzana Veljović istakla je da je primer ovih mladih ljudi, poput Nenada i njegove supruge Ivane, za svaku pohvalu a lokalna samouprava opštine Blace tu je da pomogne organsku proizvodnju koja je budućnost poljoprivrede ističući da blački kraj ima idealne potencijale za ovaj vid proizvodnje.

  Porodica Dragan, ima i oko 1000 stabala šljiva a planovi ka proširenju organske maline prioritet im je za naredni period.

   

   

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=468428