Za korišćenje evropskog toaleta dobija se poklon vaučer

  U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

  KURŠUMLIJA- Kada je veliki župan Stefan Nemanja u jesen 1188. godine poslao svoje izaslanike u evropu kod Fridriha Barbarose u Ninberg na pregovore, verovao je u dobar uspeh. Otpremio je svoje konjanike sa dosta dukata za putni trošak i darove za tamošnjeg gospodara Evrope. Danima su njegovi konjanici putovali tamo-amo i plaćali usput hranu, piće i konačišta, a veliku i malu nuždu obavljali su za džabe pored puta ili u nekom dvorcu u poljskom nužniku.
  Od tada do sada iz ovih Nemanjićkih krajeva istim pravcima putuje se do evropskih metropola, ali mnogo brže i lakše. Sada u žici ograđenim koridorima sa brzim i moćnim limuzinama od sto i više konja za dan i noć može se stići do grada svetlosti – Pariza.
  Letos u tom pravcu sa društvom putovao sam evropskim koridorima-autoputevima preko Beča do Pariza. Naša moćna limuzina “gazila“ je više od 200 km na sat, tamo gde nema ogranićenja brzine, a pored nas su prolazili kao pored pešaka euro-vozovi.
  Sa hranom i pićem u toku putovanja nije bilo poteškoća, po nešto smo poneli od kuće, a ima sve da se kupi na parking-odmaralištima. Sa toaletom (nužnikom) bilo je malih poteškoća, po neki ne radi-zaključan, a najlakše je tamo gde je “baba sera”, staviš paru u tanjir, ona samo klimne glavom i “rajska vrata” se otvaraju. Tamo gde su automati-roboti malo je komplikovanije, treba imati metalni evro i ubaciti u automat pa brzo proći rampu. U mestu stolovanja Fridriha Barbarose menadžment za toalete je organizovao nagradu za sve korisnike. Za potrebe velike i male nužde evro u šake pa u automat. On uzme evro, vrati kusur 25 centi i izbaci poklon-vaučer na 0.5 centi i rampa se otvara za potrebe nužde. Taj poklon-vaučar može se unovčiti u tom susednom objektu gde je najniža cena, 1.99 evra za bilo koju robu. Da ne bi nagrada propala, treba ući 4 puta u toalet pa za 2 evro-vaučera može se nešto i kupiti. Evropejci su po tom pitanju praktičniji. Idu u koloni kao pačići; tata, mama i dvoje dece za njima i svi ubacuju pojedinačno po evrić i za 4 vaučera odmah kupuju sladoled. To su inovacije menadžmenta za toalete-nužnike na euro-koridorima.
  Naravaučenije: Ako po prvi put putujete evropskim koridorima, autobusom ili putničkim vozilima bilo bi dobro da u džepovima imate i metalne evriće ili po koju metalnu forintu od 100, za veliku i malu nuždu. Papirni evrići koje podosta morate imati neće vam biti od koristi za ove nužne potrebe.

  Pročitajte i…  Promocija Blaca na Etno sajmu hrane i pića

  Po Evropi putovao i zapažao Radovan Radovanović iz Sagonjeva

   

   

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=474737


  Share Tweet Send
  0 Komentara
  Učitavanje...