zablistala-je-sinoc-na-evrovizijskoj-sceni:-voditeljka-sa-slike-ima-takvu-zivotnu-pricu-da-cete-se-najeziti

Voditeljka Evrovizije Lusi Ajub bila je važan deo tog tim. Gledali su je milioni, a retki znaju kakva se životna priča krije iza lepog lica.

Ona ima 26 godina, televizijsko je lice, pesnikinja i radio voditeljka. Na bini Evrovizije billa je uz Bar Rafaeli, Asija Azara i Ereza Tala, a na evrovizijsku i generalno javnu scenu dovela ju je pobeda na takmičenju poezije 2016. u Izraelu.

Bila je i važan deo evrovozijskog tima svoje zemlje 2018. godine kada je izazvala veliki skandal. Ministar kulture i sporta Miri Regev kritikovao je to što je u televizijskom uključenju pričala na arapskom jeziku, a da Jerusalim nije ni pomenula.

„Neki će me uvek posmatrati kao ćerku Arapina, a neko kao ćerku Jevreja. I sigurno mi neće iznenada reći da mogu da budem i jedno i drugo“, koja ističe da govori i arapski i hebrejski jezik (na oba jezika piše pesme).

Lusi je rođena u Izraelu, otac joj je arapsko-hrišćanskog porekla, a mama Jevrejka. Ima tri sestre i brata.

Njena baka po ocu je izbegla iz iz Libana 1948. za vreme arapsko-izraelskog rata , odrasla je u manastiru, a kasnije ju je usvojila žena po imenu Lusi Kajat. Njen deka po majci je preživeo holokaust, dok je njena baka kao članica „partizana“ čudom preživela u Rumuniji.

Ona je pohađala katoličku školu, ali se izjašnjava kao ateista.

Burna istorija i versko-politički skandali umešani su u njenu žiovtnu priču, a ona se trudi da bude izvan predrasuda.

I druga voditeljka Evrovizije Bar Rafaeli ima burnu biografiju začinjenu nedavnim sudskim skandalom. Manekenku je sud u Izraelu nedavno proglasi krivom za utaju poreza. Određena joj je kazna od dva miliona evra i 30.000 evra sudskih troškova.