zaboravite-na-tablete-i-telefone!-ovo-su-jedine-igracke-koje-deci-dugo-drze-paznju:-kroz-njih-aktivno-uce,-ali-se-i-zabavljaju-i-razvijaju-kreativnost

Učenje kroz igru i zabavu postao je svetski trend, a didaktičke slagalice iz Tajlanda već odavno su uvrštene u sistem školstva istočnog dela sveta.

– Tehnologija u učenju je važna, ali mora da bude u skladu s detetovim razvojem i potrebama. Današnja deca u moru gedžeta nemaju više šta da rade, sve im je dosadno posle pet minuta. A ove igračke traže mnogo više pažnje – kaže Nikolina Milosavljević, psiholog i savetnik za roditelje, i dodaje da je problem s mobilnim telefonima i tabletima to što slika i zvuk suviše aktiviraju dečji mozak, pa dete pasivno uči.

Jednostavne igračke poput drvenih blokova i kocki pružaju mogućnost aktivnog učenja.

Jednostavne kocke za složene zadatke

Kada je igračka jednostavna, dete može da je doživi na više načina – kao kocku, osobu, auto, što je dobro za izražavanje kreativnosti, ali i za prevazilaženje nekih emocionalnih poteškoća.

– Ovakve igračke pomažu deci i da prevaziđu neke unutrašnje emocionalne izazove. Naravno, koriste se i radi čiste zabave i to je njihova najveća prednost – kaže Nikolina Milosavljević.

Drvene didaktičke igre su jednostavni drveni blokovi ili kocke različitih boja koje pomažu detetu da savladava određene veštine, počev od onih jednostavnijih, kao što su učenje boja, oblika, veličine, sve do kompleksnih, poput razvijanja kreativnosti, simbolike, jezika, veštine rešavanje problema…Foto: Privatna arhiva

Uče decu da primenjuju naučeno

Tehnologija se razvija munjevito i skoro je nemoguće predvideti zanimanja koja će biti aktuelna kad nam deca odrastu, ali svako zanimanja tražiće određene veštine, koje već sada treba da razvijaju mlađe generacije. Rešavanje kompleksnih zadataka na različitim nivoima samo je jedna od očekivanih veština u skladu sa čuvenom Ajnštajnovom preporukom „da se nijedan problem ne može rešiti bez promene načina razmišljanja“. Reč je o učenju kroz igru koje navodi na razmišljanje van okvira, usvajanje i korišćenje naučenog, kao i povezivanje pojmova i aktiviranje misaonih procesa, a upravo to pružaju drvene didaktičke igrice iz Tajlanda, a ne tableti i mobilni telefoni.

Drvene didaktičke igre su jednostavni drveni blokovi ili kocke različitih boja koje pomažu detetu da savladava određene veštine, počev od onih jednostavnijih, kao što su učenje boja, oblika, veličine, sve do kompleksnih, poput razvijanja kreativnosti, simbolike, jezika, veštine rešavanje problema…

Prati Žena.rs i na našim društvenim mrežama: Facebook, Instagram i YouTube.