Zahvalna otadžbina

  U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

  PROKUPLJE- U Prokuplju je danas održana svečanost na kojoj su uručene značke i zahvalnice otadžbine vojnicima na dobrovoljnom služenju vojnog roka sa oružjem. Ovoj svečanosti prisustvovali su, pored ostalih, načelnik Regionalnog centra Ministarstva odbrane Niš pukovnik Nenad Marković, zamenik komandanta kasarne u Prokuplju potpukovnik Bojan Milenković, načelnik Centra Ministarstva odbrane u Prokuplju potpukovnik Srđan Spasić sa saradnicima, zamenik gradonačelnika Prokuplja Miroljub Paunović, predstavnici javnog, društvenog i privrednog života grada Prokuplja i drugih opština Topličkog okruga, kao i roditelji vojnika.

  Značke i zahvalnice otadžbine primili su vojnici sa teritorije Topličkog okruga, koji su u septembru 2018. godine dobrovoljno odslužili vojni rok sa oružjem u Centrima za obuku Vojske Srbije.
  Ovo je četvrti put kako u našem gradu Ministarstvo odbrane organizuje dodelu priznanja vojnicima koji su dobrovoljno služili vojni rok sa oružjem.
  -Nedavno se navršio ceo jedan vek od vremena kada je Srbija vodila oslobodilačke ratove od 1912. do 1918. godine. Ratovala je Srbija sedam godina sa tadašnjim najvećim carevinama, Turskom, Austrougarskom, Nemačkom i Bugarskom, koja je sebe nazivala carevinom. Ratovala je onako kako do tada niko nije ratovao u dugoj istoriji ratovanja. Srbija je u ovim ratovima dala na hiljade junaka, znanih i neznanih, slavne vojnike, koji su u svom vremenu, vremenu istinskih heroja, preneli slavu srpskog oružja i stvarali istoriju, izjavio je pukovnik Nenad Marković i dodao da Srbi iznad svega vole slobodu, jer znaju cenu koja se za nju plaća.
  Prema njegovim rečima, vojnik u Srbiji je ponovo cenjen, a vojnička uniforma popularna, jer nas podseća na slavne dane naše prošlosti, dane ratova i velikih ratnika, na duh jednog vremena kada je čast bila važnija od života, i na naše pretke.
  -Vojnici koji su dobrovoljno služili vojni rok sa oružjem su istinski rodoljubi i junaci ovog vremena, rekao je pukovnik Marković.
  Zamenik gradonačelnika Prokuplja, Miroljub Paunović, istakao je da su Topličani uvek bili spremni da se suprotstave svakom neprijatelju koji je ugrožavao ne samo njihovu slobodu, nego i slobodu čitavog naroda u Srbiji.
  -Svoju slobodu u oslobodilačkim ratovima, Topličani su platili mnogim znanim i neznanim junacima. Zato je naša obaveza da tu slobodu čuvamo tako što ćemo raditi i graditi sve ono što je neophodno sadašnjim i budućim generacijama, rekao je Paunović, koji se u ime lokalne samouprave zahvalio svim vojnicima koji su se opredelili da odsluže vojni rok sa oružjem.

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=473973


  Share Tweet Send
  0 Komentara
  Učitavanje...