zahvalnost-ruskim-bolnicarima-za-pomoc-u-vreme-nato-agresije

U znak zahvalnosti ruskom narodu na pruženoj pomoći za vreme NATO agresije na SRJ 1999. godine u Prokuplju, na zgradi prokupačkog Doma zdravlja otkrivena je spomen-ploča. Obeležje su otkrili potpredsednik vlade Srbije i Ministar spoljnih poslova Nebojša Stefanović, zamenik ministra za civilnu odbranu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Ruske Federacije Aleksandar Čuprijan i gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović.

Otkrivanje spomen ploče ruskim lekarima, foto ljm

Obraćajući se okupljenima, Čuprijani je podsetio da je i pored teških uslova i rizika od bombardovanja, Rusija pružila ruku pomoći u najtežim trenucima za Srbiju.

Dva meseca su ruski lekari i medicinsko osoblje pružali medicinsku pomoć ugroženom stanovništvu u improvizovanoj aero-bolnici. Kada su oni završili svoj posao, bolnica je ostala ovde u znak večnog prijateljstva. Ti ljudi koji su tada bili ovde, pravi su heroji – rekao je Čuprijani.

Aleksandar Čaprijan, foto ljm

Glavni lekar mobilne aero-bolnice,Igor Jakvijevič je istakao da je pre 20 godina postavljena bolnica ispred Doma zdravlja, kako bi pružili nesebičnu pomoć svim građanima Prokuplja i Topličkog okruga.

Mi nismo ovde bili samo kao profesionalci da izavršavamo svoju dužnost, već nam je bilo zadovoljstvo da pomognemo našoj braći. Danas, dolaskom na ovom istom mestu gde smo bili pre 20 godina, pričamo sa ljudima koje smo tada lečili, vraćamo zaboravljene uspomene, podsećamo se na te teške trenutke i zajedničku sudbinu, koju smo tih dana delili sa srpskim narodom – kazao je Jakvijevič.

Ruski lekar Igor Jakijevic, foto ljm

Potpredsednik Vlade Stefanović je istakao da je srpski narod u svojoj istoriji imao mnogo teških trenutaka, ali je uvek imala i svoje prijatelje koji su pružali ruku prijateljstva. Postavljanje mobilne bolnice na mestu gde je bila pre 20 godina ima simboličan značaj.

Dok su padale NATO bombe, ruska braća su bila rame uz rame sa našim lekarima i zajedno pomagali narodu. Oni su tada bili deo naše zemlje, naši građani činili su sve što su mogli da pomognu u datom trenutku. Naš narod poštuje i ceni one koji su nam pomagali i zato ova ploča ima veliki značaj – naglasio je Stefanović.

Ministar Nebojša Stefanović, foto ljm

Tokom ceremonije otkrivanja spomen ploče, okupljenima se obratio i gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović koji je istakao značaj i potvrdu bliskosti ruskog i srpskog naroda.

Kaže da je prisustvo ruskih lekara tih dana bila velika ne samo pomoć, već i moralna podrška i ovo je samo mali znak zahvalnosti za sve što su uradili za Srbiju.

Ruska bolnica na platou Doma zdravlja, foto ljm

Inače, na platou ispred Doma zdravlja, pre nekoliko dana podignuta je montažna aero-bolnica, na istom mestu gde je bila stacionirana 1999. godine.

Ruski lekari i medicinsko osoblje će ostati tu do sutra (petak), a tokom boravka u Prokuplju, oni su sa kolegama iz Prokuplja, razmenjivali iskustva i načine postupanja u vanrednim situacijama.

Stefanović sa ruskim lekarima, foto ljm

Ruska bolnica je opremljena najsavremenijom opremom neophodnom za pružanje pomoći u vanrednim situacijama, sa opremljenim timom stručnjaka različitih profila.

Prošle godine, u znak obeležavanja 100-godišnjice Velikog rata, u Prokuplju je otvoren Spomen park i spomenik junacima Gvozdenog puka koji je tada svečano otvorila premijerka Ana Brnabić.

Spomen ploča, foto ljm