U kategoriji Komentar, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

  KURŠUMLIJA- Ne može čovek da ostane ravnodušan kada državni zvaničnici daju izjave koje su u najmanju ruku neprimerene i neozbiljne, kakva je izjava ministra Krkobabića, kada je gostujući u jutarnjem dnevniku na nacionalnoj televiziji, u nedelju 16. juna ove godine, izjavio: „…Evo, sledeće nedelje smo u Kuršumliji, evo jedan lep pravi predlog, Kuršumlija turska reč, predlog akademijskog odbora, naš predlog, predlog tima, da vrati stari naziv Bele Crkve, tu su postojala tri manastira bele boje, i zvala se, mesto se zvalo Bele Crkve, hajde da krenemo od toga, a onda ćemo korak po korak, daćemo primere agrarnih gradića, kako izgledaju, kako treba da fukcionišu…“
  Poštovani gospodin ministar Krkobabić bi trebalo da zna, pošto je dobio zadatak da oživi srpsko selo, on koji nikad nije živeo na selu, da opština Kuršumlija ima mnogo većih problema nego što je promena imena (koja neće doneti ni jedno novo radno mesto).
  Kuršumlija se već decenijama suočava sa problemom kao što je velika migracija stanovništva, nema novih investicija, sela se polako gase i ostaju pusta ….
  Podsetio bih gospodina ministra da kuršumlijska opština ima 92 sela od kojih su 9 potpuno prazna, i to uglavnom ona prema administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom, da se opština Kuršumlija prostire na 952 kvadratna kilometra, i da ima najdužu administrativnu liniju prema Kosovu i Metohiji od 105 km. Takođe bih podsetio gospodina Krkobabića da je tadašnja Toplica, sadašnja Kuršumlija imala i ima dva manastira, a ne tri kako je rekao, koje je sagradio Stefan Nemanja, rodonačelnik loze Nemanjića i, da nisu bila bele boje već su krovovi bili prekriveni olovom i presijavali se na suncu pa ih je narod prozvao Bele Crkve.
  Gospodin ministar očigledno ne poznaje dobro istoriju Kuršumlije, ali bi da menja ime koje je krasi nekoliko vekova. Neka gospodin ministar prvo vrati život i sjaj Kuršumliji i njenim manastirima pa neka potom iznosi ovakve u najmanju ruku sulude ideje. Ukoliko želi da se bolje upozna sa znamenitostima opštine Kuršumlije ja mogu dati svoj skromni doprinos i upoznati ga sa njenim znamenitostima i bogatstvima.

  Nikola Dragović,
  diplomirani politikolog iz sela Rudara, opština Kuršumlija

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=468263