8220zene-koje-su-imale-carski-rez-sa-ponosom-treba-da-nose-svoj-oziljak-srece8221-babica-milica-otkriva-sta-je-najvaznije-kada-dode-do-porodaja-kojim-se-spasavaju-zivoti-mame-i-bebe

-Carski rez je hitna akušerska operacija kojom se spasavaju životi majke i bebe u porođaju. Kad čujemo reč “carski rez”, istog momenta pomislimo da porođaj ne može da se završi do kraja spontano, da je krenuo kako ne treba, da je počelo sa komplikacijama i da je potrebno hitno uraditi carski rez, sem ukoliko je indikovan iz drugih razloga: urođen deformitet karlice, blizanačka trudnoća, karlična prezentacija, starija prvorotka – objašnjava babica Milica.

Baš taj strah često je okidač za emotivne reakcije. I baš taj strah prve prepoznaju i “saniraju” babice čiji posao često prevazilazi okvire struke i postaje prava prijateljska podrška.

-Za svaku ženu porođaj je poseban momenat u životu. Sve više trudnica bi želelo da se porodi carskim rezom, a najveći razlog tome je strah od bola prilikom porođaja. Ima trudnica koje bi želele da se porode spontano (porođaj prirodnim putem), međutim zbog nastalih komplikacija potrebno je uraditi carski rez. Tada dolazi do neviđenog straha, brige da li će biti sve u redu sa bebom. I tada je uloga babice od veoma velikog značaja jer one znaju i prepoznaju šta je porodiljama potrebno u tom trenutku. Majke koje će se poroditi carskim rezom svakako treba ohrabriti i objasniti im tok oporavka – kaže Milica.

Kaže, babica se ne postaje završetkom škole. Znanje babice stiče se godinama mukotrpnog rada.

-Težak i odgovoran posao, a istovremeno i najlepši na svetu. Najlepši momenat je kada vidite sreću na licu majke posle porođaja, nakon svih napora i bolova koje je istrpela. Nema ništa lepše od toga da učestvujete u rađanju novog života. Ma koliko taj trenutak bio lep, takođe može da bude i stresan za porodilju. Tada majci treba znati prići, ohrabriti je, a najvažnije je pridobiti njeno poverenje.

Po završenoj operaciji, njen zadatak je da prihvati porođenu ženu i da je udobno smesti u sobu za buđenje, prateći njeno stanje, pružajući joj svu potrebnu negu za oporavak, što je donedavno bio pravi herojski povig, s obzirom da Opšta bolnica u Vrbasu nikada od osnivanja nije imala salu za izvođenje carskog reza, a samo prošle godine u toj bolnici svet je ugledalo 580 beba. Sada je kompanija Carnex, članica MK Grupe, obezbedila sredstva u vrednosti 70.000 evra za izgradnju i opremanje operacione sale za carski rez na porodiljskom odeljenju. Izgradnja operacione sale obuhvatila je kompletne građevinsko-zanatske radove, dovod medicinskih gasova, kupovinu operacione lampe i aparata za anesteziju i pacijent monitora.

SALA ZA CARSKI REZ, OPŠTA BOLNICA VRBASFoto: Promo

-Operaciona sala se ranije nalazila na spratu niže pa su majka i beba morale da se premeštaju na porođajno odeljenje kroz čitav operacioni blok, hol do porodilišta. Sada kada imamo novu operacionu salu mnogo je lakše, manje stresno za majku i bebu a dobili smo dosta na vremenu. Kada je hitno, i minuti su u pitanju – kaže Milica.

Ipak, sve na kraju prođe, kao što smo rekli na početku. I na tom kraju, za sve mame koje su izašle ili će izaći iz operacione sale, Milca ima samo jednu poruku:

-Biti majka uopšte nije lak zadatak i zato bi sve žene koje su imale carski rez sa ponosom trebalo da nose svoj ožiljak sreće.