U kategoriji Blace, Doljevac, Društvo, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

  ŽITORAŽA- Sela u opštini Žitorađa ovih dana su najveći snabdevači bostanom u regionu. Berba je zbog vremenskih prilika tokom proleća kasnila desetak dana i rod je nešto mani od očekivanog, ali su proizvođači zadovoljni cenom od dvadesetak dinara po kilogramu.

  Proizvođači bostana u dobričkim selima, gde se ova letnja poslastica gaji na preko hiljadu hektara, ovih dana su na nogama. Stotine tona ovde se ubere dnevno i isporučuje kupcima direktno ili preko ovdašnje kvantaške pijace. Iako cena pada iz dana u dan, očekuju da će ipak nešto i zaraditi, jer bostana, kažu nema dovoljno.


  “Dobrom rodu i kvalitetnom bostanu i ove godine mogu da se nadaju oni proizvođači, koji su uspeli da dopreme vodu do parcela i obezbede navodnjavanje, tokom sušnih letnjih meseci. Elektrifikacija polja, koju očekuju godinama, značajno bi olakšala proizvodnju i povećala prinose”- kaže Saša Jovanović, proizvođač bostana iz Pejkovca.

  Iako sve što se ovde proizvede nađe put do kupaca, veliki proizvođači kažu da se već sada oseća nedostatak radne snage.
  “Sve je veći broj nas mladih, koji svoju budućnost vidimo i na nekom drugom mestu, iako ovde imaju gotovo idealne uslove za proizvodnju hrane”- ističe Vladan Petrović, proizvođač bostana iz Pejkovca.

  U Pejkovcu će i ove godine, 26. jula biti organizovana šesta po redu Bostanijada, gde će se, između ostalog, govoriti i o sadašnjem trenutku ali i o perspektivi u proizvodnji bostana, koji se ovde gaji već decenijama.

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=469169