zlatibor-loncar:-vakcinacija-jedini-nacin-da-se-zastitimo-od-malih-boginja

19.04.2019. 09:55

Ministar zdravlja Srbije izjavio je da je vakcinacija jedini način da se stanovništvo zaštiti od malih boginja.

Vakcina je jedina prava zaštita Foto: Profimedia

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da je vakcinacija jedini način da se stanovništvo zaštiti od malih boginja, da je obuhvaćenost imunizacijom sada na 94 odsto i da je cilj da bude više od 95 odsto vakcinisane dece.

U intervjuu za TV Prva, Lončar je podsetio da obuhvat koji prelazi 95 odsto garantuje dobar imunološki bedem cele nacije, te da se tako epidemija koja je buknula u Severnoj Makedoniji, ali i u BiH neće preliti i u Srbiju.

“Virus malih boginja je zarazan i lako se prenosi. Jedini način da se zaštitimo jeste imunizacija. Gde kada dođe do pada obuhvata vakcinisane dece ispod 95 odsto, stanovništvo je u opasnosti od zaraže tim virusom”, pojasnio je ministar.

On je podsetio i da je krajem 2017. godine u Srbiji buknula epidemija malih boginja, jer je zbog propagande pojedinaca obuhvat vaklcinacijom pao na 81 odsto, te da je u toj epidemiji obolelo 5.800 obolelih, a umrlo 15.

“Nismo slušali struku, već šarlatane. Stvorite paniku kod naroda i rezultat je da imamo mrtvu decu”, rekao je Lončar i dodao da se protiv pojedinaca koji su širili paniku među stanovništvom od vakcinacije, ali i protiv roditelja koji nisu vakcinisali decu postupci vode pred redovnim sudom.

On je rekao i da ga nije iznenadila epidemija malih boginja u regionu, ali i u razvijenim zemljama poput SAD, jer se deca ne vakcinišu.

“Ne može neko da se zanosi da neće da se vakciniše i da neće da oboli. Ovo je stvar koja ne dozvoljava opuštanje”, istakao je ministar.