U kategoriji Kultura, Poslednje Vesti, Prokuplje.

  PROKUPLJE- Starija postava dečijeg folklornog ansabla Kulturno umetničkog društva „Abrašević“ na „Balkan folk festu“ u Bugarskoj, dobila je zlatnu plaketu za očuvanje narodne tradicije. Prokupački folkloraši, koji redovno donose nagrade na bilo kojim takmičenjima da učestvuju, ovaj put su se predstavili izvodeći narodne običaje „Kraljice“ i „Dodole“.

  -Ova nagrada nije nikog iznenadila, naši folkoraši su mnogo puta do sad dokazali da na pravi način, kroz igru i pesmu, neguju tradiciju srpskog naroda. Kad god je prilika za to, oni svoj grad i ustanovu u okviru koje rade dugi niz godina, predstave na kvalitetan i prepoznatljiv način, svojstven samo njima, istakli su u Domu kulture.

  Na ovom festivalu učestvovalo je oko trista folklornih ansambala sa prostora celog Balkana, a KUD „Abrašević“ je tradicionalni učesnik, za koga je, sasvim sigurno možemo reći, zasluženo, uvek rezervisana po jedna nagrada.

  Pročitajte i…  Konkurs za za najuspešnije žene u poljoprivrednoj proizvodnji

  Prokupačko KUD “Abrašević“ osnovano je 1910. godine pod imenom „Pevski zbor Jugbogdan“. Posle osam godina je podeljeno na dramsku družinu i „pevačko-igraorsko“ društvo „Jugovići“ koje 1921. godine, uzima za ime „Radeničko društvo Abrašević“ i pod tim imenom radi i danas.

  Sada KUD „ Abrašević“ u svom sastavu ima muzičku i folklornu sekciju. Folklornu sekciju čine dečiji, omladinski i ansambl veterana. Kroz nju je prošlo na stotine članova, koji su savladali korake dvadesetak spletova iz raznih krajeva Srbije. Osim koreografije, folklorna sekcija radi i na scenskom postavljanju narodnih običaja. Na savladavanju koraka i postavljanju koreografija sa igračima rade organizator folklornih aktivnosti Goran Denić i dugogodišnji amater i član KUD „Abrašević“ Nebojša Jovanović.

  Pročitajte i…  Pedeset Prokupčana dalo krv

  Članovi KUD „Abrašević“ svoje bogato umeće prikazali su i na gostovanjima u Švajcarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Bugarskoj, Češkoj, Austriji, ali i mnogim mestima u našoj zemlji.

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=470439