znate-li-zbog-cega-monika-nikada-nece-zaboraviti-jedan-30.-april?-cela-srbija-je-tada-plakala-zbog-nje!

Muk. Neverica. Tuga. Brojna televizijska publika je 30. aprila 1993. pratila meč Monike Seleš i Magdalene Malejeve, u četvrtfinalu turnira u Hamburgu, kada je Ginter Parhe (38), opsesivni obožavalac Stefi Graf, najveće Monikine rivalke, nožem gađao svetsku tenisku zvezdu.

Udarac je zadobila u kičmu, između lopatica. Ubrzo nakon incidenta prevezena je u bolnicu. Zbog onoga što joj se desilo plakali su mnogi, među njima i njeni obožavaoci iz Srbije.

Fizički oporavak je trajao dve nedelje, ali su joj za psihičko ozdravljenje trebale dve godine. I kada se vratila na teren, više nije bila ista.

Izjaviljivala je kasnije da je zbog nemilog događja upala u zamku prejedanje, kao i da se stidela te činjenice (pre tri godine je za „Pipl“ prvi put govorila o tome, i otvorenim stavom pokazala svima da se problema ne treba stideti).

Stefi Graf u pauzi mečaFoto: Profimedia

Parhe je zbog procene psihičkog zdravlja, osuđen na dvogodišnju uslovnu kaznu. Stefi Graf je nakon tragedije, u odsustvu Monike Seleš, ponovo postala broj jedan ženskog belog tenisa.

Monika koja je karijeru počela 1989. zvanično se od tenisa oprostila 2003.

Uspesi za istoriju

Legenda tenisa danas ima 44 godine. Belim sportom je počela da se bavi sa šest godina. A prvi turnir je osvojila kao devetogodišnaj devojčica. Za njene teniske početke vezuje se i ime Đorđa Balaševića koji joj je ustupio teren za treniranje. Primetio ju je kasnije čuveni Nik Boleteri koji je postao njen mentor.

Imala je karakterističan stil igreFoto: Profimedia

Na putu do uspeha obarala je rekorde. Osvojila je devet grend slem turnira i postala najmlađa teniserka u istoriji koja je pokorila Rolan Garos. Vladala je svetskim tenisom 1991. i 1992.

Na US Openu 2015. godine u NjujorkuFoto: Profimedia

Lepša neko ikada pre

Bivša jugoslovenska, a zatim i američka teniserka mađarskog porekla (2007. je američkom dodala mađarsko državljanstvo), danas živi na Floridi.

Monika pre nekoliko meseci u MonakuFoto: Profimedia

Čest je gost televizijskih emisija na američkim TV kanalima u kojima govori o svojim sportskim uspesima, ali i o borbi sa poremećajem u ishrani.

Čest je i gost, i to specijalni gost, brojni turnira širom sveta na kojima predaje pehare nekim novim generacijama pobednika.

Monika je mnogima motivacijaFoto: Profimedia

Pre devet godina objavila je autobiogarfiju, koja je 2012. izdata u Srbiji. Uživa veliko poštovanje sportske svetske javnosti.

Od njenih ljubavnih veza javnosti je jedino poznata ona sa američkim biznismenom Tomom Golisanom.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO- I O OVIM SPORTISTKINJAMA SE GOVORI: